Nieuw!   Bliksemdetectie op uw eigen PC met PC-Bliksemdetectie Mechelen.  Klik hier voor meer info.

   

Blitzortung bliksemdetectie

Bliksemdetectie tot op 300 m nauwkeurig

/td>

Voortaan maakt Weerstation Mechelen deel uit van het Blitzortung netwerk voor bliksemdetectie.  Het grote voordeel hiervan is dat er meerdere meetstations op verschillende locaties in dit netwerk zijn opgenomen, waardoor een exacte plaatsbepaling kan worden gemaakt.  Dit gebeurt door een driehoeksmeting.

Bovenstaande afbeelding wordt elke 5 minuten ververst.  Deze kan eventueel worden gebruikt op uw eigen website of intranet van uw bedrijf.  Onderstaande weergave is in realtime.  Deze heeft maar enkele seconden vertraging.  Wanneer het onweer nog enkele kilometers van u is verwijderd, kan het best zijn dat u de ontlading reeds hieronder ziet verschijnen voor u het reeds hoort donderen.

 

Blitzortung realtime bliksemdetectie


Radarkaart OnweersbuienVideoStatistieken
 
Loading...
Laatste minuut
0
Bliksems op kaart:
0
Legende


Verander tijdsstap
×
Stel het middelpunt van de kaart in (blauwe cirkel)
Klik op de kaart om het middelpunt in te stellen. Afstanden zijn berekend op basis van dit punt.
Niet te gebruiken ter bescherming van mensenlevens en eigendommen!
Script by Henkka, nordicweather.net
Algemeen
Dit beeld toont bliksem-gegevens van het Blitzortung-netwerk [BO]. De gegevens van Blitzortung zijn redelijk betrouwbaar (vanwege het gebruik van GPS) terwijl de Boltek Stormtracker minder betrouwbaar is omdat het alleenstaand werkt. Blitzortung data dekt geheel Europa.

Regenradars worden elke 15 minuten met variërende vertraging bijgewerkt.

Blitzortung
Blitzortung.org is een privé-netwerk van bliksemdetectie stations met meer dan 1000 trackers in Europa. Ze vangen de elektromagnetische signalen op van ontladingen. Door het samenvoegen van tijdstip en positie kan de locatie van de ontlading worden bepaald uit de signalen (TOA - time-of-arrival methode). Meer info is te vinden op de website van het project: www.blitzortung.org.
De nauwkeurigheid van Blitzortung is vrij goed en is meestal minder dan 1 kilometer. Dit komt overeen met commerciële ontladingsdetectiebedrijven en meteorologische instituten.
Om deel te kunnen nemen moet u uw eigen relatief goedkope ontvanger aanschaffen (rond de € 200). Daarmee kunt u deelnemen aan het netwerk en heeft u toegang tot alle ontlading gegevens en kunt u deze gebruiken.
 

Vooruitzichten komende uren:

Vannacht wordt het in vele streken droog met vaak brede opklaringen. In de kuststreek is het wisselvalliger met enkele buien, mogelijk met een donderslag. De koude minima schommelen rond het vriespunt in het centrum en dalen tot -5 graden in de Hoge Venen. Aan zee is het zachter met minima rond 5 graden.

 

Neerslag

 

Shoutbox
Onweer bij jou in de buurt?  Extreme weerscondities of gewoon
de weerstoestand bij jou?  Meld het hier!
 

 

Tweets by Ws_Mechelen

 

 

 

 


Volg ons

 

 

 

Zoek hier naar relevante onderwerpen over het weer

 

Verwachtingen extreem weer vandaag


bron: MeteoAlarm

Legende

 

Verwachtingen extreem weer morgen


bron: MeteoAlarm

Legende

 

Wat u dient te weten over onweer en bliksem...

Bliksem doet zich voor als er sprake is van een elektrische ontlading in of rond de onweerswolk.  Bliksem van wolk naar aarde doet zich voor wanneer de elektrische lading beweegt tussen de negatief geladen wolkbasis en de positief geladen aarde. Dit is de meest spectaculaire vorm van bliksem, waarbij heldere en grillige bliksemschichten tussen de hemel en de aarde worden gevormd.
Elke blikseminslag duurt een fractie van een seconde. Soms zijn een aantal inslagen nodig om de opgebouwde elektrische lading naar de aarde af te voeren, waardoor de bliksem een flikkerend karakter krijgt. De hoofdstraal heeft vaak kleinere vertakkingen die zich in de lucht of binnen de wolk ontladen.


De aarde en bijna elk massief object dat in verbinding staat met de grond zal de elektriciteit beter geleiden dan de lucht. Dit betekent dat hoogten in het landschap en hoge objecten vatbaar zijn voor blikseminslagen. De bliksem van wolk naar aarde komt meestal vanuit de wolkbasis. Er bestaat echter een zeldzamer vorm, die bekend staat als positieve bliksemstraal.  Deze doet zich voor wanneer positieve ladingen hoger in de wolk reageren met negatieve op de grond en er een machtige bliksemstraal van de top van de wolk naar de grond wordt gestuurd. Aangezien het kanaal van dit soort bliksemflitsen veel langer is, moet de lading veel groter zijn. De bliksemflits zal roodachtig zijn als de wolk regen bevat en blauwachtig bij hagel. De aanwezigheid van stof in de atmosfeer zal gele bliksem opleveren. Witte bliksem duidt op een lage vochtigheid; bij dit soort bliksem is de kans het grootst dat er brand ontstaat op de grond.


Hoewel slechts ongeveer 20% van de bliksem de aarde bereikt, bliksemt het wereldwijd meer dan 100 keer per seconde. In Noord-Amerika worden elk jaar ongeveer 400 mensen door de bliksem getroffen en ongeveer één op vier overlijdt ervan. Ga tijdens een onweer dan ook onmiddellijk het huis binnen. Men dient contact met metalen leidingen te vermijden en geen elektrische apparatuur te gebruiken. Eén van de veiligste plekken is in een auto.  Niet omdat de banden voor isolatie zorgen zoals wel eens wordt beweerd (dit is absoluut niet waar), maar door het principe van de kooi van Faraday. Vliegtuigen zijn ook veilig, omdat ze geen contact maken met de grond.
Als u buiten wordt verrast door bliksem, schuil dan niet onder alleenstaande bomen, want dat zijn favoriete objecten voor de belangrijkste bliksemstraal. Blijf zeker uit de buurt van metalen objecten.


Hoe zich beschermen tegen bliksem

Als uw haar rechtop gaat staan, kan dat betekenen dat u zich binnen het gebied van de positieve lading onder de wolk bevindt en dat er een blikseminslag op komst is. Als dit gebeurt, kruip dan nooit op handen en voeten op de grond vanwege het stappotentiaalverschil maar raak een zo klein mogelijk oppervlak aan door uw voeten samen te voegen in gehurkte houding en met uw handen de grond niet aan te raken (best legt u ze op uw hoofd) en houd uw hoofd naar beneden.  Dit wordt de veiligheidshouding genoemd (zie afbeelding)  Ga niet helemaal op de grond liggen want dit zal het contact verbeteren tussen u en eventuele ladingen die door vochtige grond geleid kunnen worden.  Een sissend geluid wijst op onmiddellijk bliksemgevaar, neem ook dan snel de veiligheidshouding aan.


Veiligheidshouding


Wanneer iemand door de bliksem wordt getroffen, dient onmiddellijk deskundige medische hulp te worden ingeroepen.
De grootste fabel bij bliksem van wolk naar aarde is dat de bliksem nooit twee keer dezelfde plek treft. De top van het Empire State Building wordt ongeveer 500 keer per jaar getroffen en werd ooit 15 keer binnen 15 minuten geraakt.


De veiligste plaatsen zijn:

- Gebouwen die deskundig beveiligd zijn tegen bliksem
- Gebouwen in gewapend beton met doorverbonden betonijzers
- Gebouwen met stalen geraamten
- Auto's met metalen koetswerk en dak, waarvan alle metalen delen onderling doorverbonden zijn.
 

De gevaarlijkste plaatsen buiten zijn:

- Omgeving van hoge verticale structuren zoals gebouwen, masten, alleenstaande bomen, hijskranen
- Bosranden
- Houten hutten met bijna geen metalen onderdelen geïsoleerd van de aarde
- Vijvers en zwembaden
- Boten en tenten
- Sportterreinen
- Bergranden
- Metalen afsluitingen
 

De gevaarlijkste plaatsen binnen zijn:

- Omgeving van grote metalen voorwerpen zoals radiatoren, kachels, metalen vensterramen, badkuipen, enz.
- Schouwen
- Water-, gas- en elektriciteitsleidingen
- Radio en televisie indien ze verbonden zijn met het net of antenne
- Vaste telefoon
- Zolders  


Ten slotte nog dit:

-Ontkoppel alle elektrische verbindingen van huishoudtoestellen, radio en TV (ook teledistributiekabels, zelfs onderaardse)
- Vermijd:
      - Paard te rijden
      - Te fietsen of motor te rijden
      - Een open wagen of tractor te besturen
      - Dichtbij een wagen te staan of er op te leunen
      - Te vliegen met niet gesloten of niet-metalen tuigen
- Het besturen van voertuigen moet voorzichtig gebeuren omdat er hevige rukwinden kunnen optreden tijdens een onweer en omdat de banden van het voertuig kunnen vernield worden door de bliksem

 

Met dank aan het KMI voor het ter beschikking stellen van de extra informatie

 

Weerstation Mechelen

 

Actuele satellietbeelden gegenereerd door Weerstation Mechelen

Forum - Rapporteer bliksems en onweders

 

Alles over bliksem

 

 

 

© Koen De Vuyst