Weerstation Mechelen


Binnenlands nieuws

 


Recordmaand december brengt 2015 in top vijf van warmste jaren
Geplaatst door Koen De Vuyst op 01/01/16 12:39
Artikelnr. 1477

Het jaar 2015 heeft op weerkundig vlak geen absolute records gebroken, maar het zal wel de boeken ingaan als het op vier na warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1833. Dat is grotendeels te danken aan de maand december, die met een gemiddelde temperatuur van 9,6 graden wél alle warmterecords verpulverde. Dat blijkt vandaag uit gegevens van het meteorologisch instituut KMI.

Over heel 2015 werd een gemiddelde temperatuur opgetekend van 11,3 graden. In een "normaal jaar" is dat 10,5 graden. Het recordjaar is 2014, toen de temperatuur gemiddeld 11,9 graden bedroeg.

"Dat 2015 de top 5 haalt, is uitsluitend te danken aan de maanden november en december", zegt KMI-weerman David Dehenauw. "Tussen januari en eind oktober was de gemiddelde temperatuur normaal, maar door de op een na warmste november en de warmste december sinds het begin van de metingen is het jaargemiddelde nog flink kunnen oplopen."

bron: hln.beWarmste tweede kerst sinds 1901
Geplaatst door Koen De Vuyst op 26/12/15 17:45
Artikelnr. 1475

We beleven de warmste tweede kerst sinds 1901. Dat laat KMI-weerman David Dehenauw weten.

Iets voor de middag vandaag werd in Ukkel 13,4 graden gemeten. Daarmee is het vorige dagrecord van 13 graden in 1974 al verpulverd.

De temperatuur is nog aan het stijgen. In de loop van de middag wordt duidelijk wat het nieuwe dagrecord zal zijn.

Met betrekking tot de dagrecords rekent het KMI met waarden vanaf 1901.

bron: hln.beTweede warmste november sinds begin van metingen
Geplaatst door Koen De Vuyst op 01/12/15 17:18
Artikelnr. 1473

De voorbije maand was de tweede warmste novembermaand sinds het begin van de metingen, zo blijkt uit het klimatologisch overzicht voor Ukkel van het KMI. De gemiddelde temperatuur bedroeg afgelopen maand 10,1 graden Celsius, tegenover normaal 6,8 graden. De warmste novembermaand beleefden we in 1994, met een gemiddelde temperatuur van 10,4 graden.

"Vooral de eerste tien dagen van november was het erg warm. Daarna zijn de temperaturen wat gezakt, maar het is toch vrij warm gebleven", zegt weerman David Dehenauw van het KMI. De gemiddelde maximumtemperatuur bedroeg in november 13,1 graden, de gemiddelde minimumtemperatuur 7,3 graden.

Veel neerslag
Ook abnormaal afgelopen maand was de grote hoeveelheid neerslag, met een neerslagtotaal van 103,7 mm tegenover een normaal totaal van 76,4 mm. "We kregen de laatste tijd heel wat regen over ons heen, als gevolg van Atlantische storingen die naar Belgische maatstaven lang zijn blijven hangen", aldus Dehenauw.

Normale herfst
Naast het klimatologisch maandoverzicht werd vandaag ook het klimatologisch seizoenoverzicht gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de voorbije herfst in alle opzichten normaal was. "September en oktober waren qua temperatuur niet uitzonderlijk. Wat de neerslag betreft was november iets natter dan normaal, maar in combinatie met de andere maanden gaat het niet om een uitschieter", besluit de KMI-weerman. De gemiddelde temperatuur bedroeg deze herfst 11,3 graden Celsius, met een gemiddelde maximumtemperatuur van 14,8 graden en een gemiddelde minimumtemperatuur van 8 graden.

bron: hln.beIn herfstvakantie sneuvelden maar liefst vijf weerrecords
Geplaatst door Koen De Vuyst op 08/11/15 21:27
Artikelnr. 1472

Het weer in de herfstvakantie was merkwaardig zacht voor de tijd van het jaar. Niet alleen kregen we deze week de warmste novembernacht sinds het begin van de metingen, er sneuvelden ook vier dagrecords.

Vanavond neemt de bewolking toe en vannacht valt tijdelijk wat lichte regen. De minima bedragen 10 tot 13 graden. Morgen blijft het meestal bewolkt, maar overwegend droog. Er staat een matige, aan zee een krachtige zuidwestenwind. De maxima bedragen 12 tot 16 graden.

Van overmorgen tot en met zaterdag is het meestal bewolkt, maar overwegend droog, bij een goed voelbare zuidwestenwind. De middagtemperatuur schommelt rond een zeer zachte 15 graden. Pas aan het eind van de week wordt het wat minder zacht en dan nemen ook de neerslagkansen toe.

bron: hln.be2015 wordt een van de zonnigste jaren sinds begin metingen
Geplaatst door Koen De Vuyst op 03/11/15 19:28
Artikelnr. 1471

Het jaar 2015 zal als zeer zonnig de boeken in gaan. Normaal schijnt de zon in een heel jaar 1.545 uur in Ukkel. Van januari tot en met oktober 2015 komen we nu al op 1.600 zonuren. Zelfs al zou het de rest van het jaar geheel bewolkt zijn, dan nog is 2015 een zonnig jaar. Dat concludeert meteorologisch bedrijf Meteovista op basis van de gegevens die tot nu toe bekend zijn voor 2015.

Als de zon de rest van het jaar net zoveel schijnt als gebruikelijk zal 2015 in de top 20 komen van zonnigste jaren sinds 1887. Eindigt het jaar zeer zonnig, dan is een top 10-notering haalbaar. De eerste twee novemberdagen zijn in ieder geval al weer goed geweest voor 18 zonuren.

Opmerkelijk is dat de zon in zes van de tien maanden meer scheen dan normaal. Alleen in januari en oktober was het relatief somber, maar april en juni waren zeer zonnig. April heeft de grootste bijdrage geleverd aan het zonnige jaar. Het was de op drie na zonnigste april sinds de start van de metingen.

bron: hln.be


Ouder nieuws

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Koen De Vuyst